Napoleon Holmström i unga år

Napoleon Holmström 1885-1974

Napoleon Holmström föddes den 30 september 1885 i Granskär. Hans mor hette Anna-Lovisa Persdotter och kom från Enskär i Hållnäs socken. Fadern hette Andreas Holmström och härstammade från Udden, ett torp i Hammarviken. För Anna-Lovisa och Andreas var Napoleon det tredje barnet. Döttrarna, Albertina (1878) och Adolfina (1880), hade blivit sju, respektive fem år. Napoleon var nog en efterlängtad son. Man kan tänka att han blev lite bortskämd av sina storasystrar och sin far och mor.

Andreas Holmström hade varit sjöman med många in och utrikes hamnar bakom sig. Vid Napoleons födelse försörjde han sig på fiske.

När Napoleon var mellan fyra och fem år fick hans far ett ultimatum; riva stugan vid Granskär eller sälja och flytta där ifrån. Han valde det senare alternativet. Vid det tillfället var han ute och fiskade sill vid Marsstrand så Anna-Lovisa, hans hustru, fick själv leta reda på ett ställe där de kunde bo. De fick först bo i ett brygghus nere i Enskär. Det var dragit och kallt så hon fortsatte att leta. Han var ner till Klungsten och frågade fiskaren Lasse Holmstedt om de kunde få hyra deras brygghus och bo där. Lasse Holmstedt sa ja och familjen flyttade till Klungsten.

Napoleon berättar:
”En gång när jag var fem år gick en tysk skuta på grund ute i Grepen. Pappa och Lasse Holmstedt var ut och bärgade manskapet, som var fyra, fem stycken. Jag fick sitta i knät på en av dem och han bjöd mig att röka pipa. Han kunde väl lite svenska för när jag sög i mig så sa han: - Han kan, han kan. Jag kommer så väl ihåg det för jag hade en jacka på mig och knapparna smälte i värmen av fyrspisen”.

Efter hand började Andreas bygga ett eget hus i Klungsten.

Sommaren 1898, när Napoleon var 13 år, gick han ut på sjön för första gången. Han hade fått jobb över sommaren som kock på en båt. Det var ett stort ansvar för en trettonåring och det var inte lätt alla gånger.

Napoleon berättar:
”Jag skulle koka ärter och ingen hade ju sagt för mig hur man skulle göra. Jag kokade ärterna som de var, så det blev ju en hårdsmält soppa. Sen fick jag veta att man skulle lägga dom i blöt ett dygn först”.

FÖRSTORA BILDEN

Åter till Holmströmsarkivet